Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΑΠ 306/2011 - Χορήγηση επιδόματος 176 Ευρώ σε αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαιδευσης

Με την ανωτέρω απόφαση κρίθηκε ότι η χορήγηση του επιδόματος των 176 Ευρώ πρέπει να χορηγηθεί και στους αναπληρωτές καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασιάς ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς του ν. 2470/1997 και γενικά του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, είναι δικαιούχοι της παροχής του αρθ. 14 ν. 3016/2002, η οποία χορηγήθηκε με πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ευρείες και ετερόκλητες κατηγορίες μισθωτών του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, με σχέση εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης του ν. 2470/1997, αλλά και στο νυν ισχύον, ανεξάρτητα από τον φορέα, την φύση, το είδος και τις συνθήκες εργασίας τους.
Ότι η χορήγηση της παροχής αυτής με γενικότητα σε ευρύτατο κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ και ανεξάρτητα από την οργανική ή υπηρεσιακή τους κατάσταση αποτελεί στην πραγματικότητα μία γενική αύξηση που αποβλέπει στην βελτίωση της μισθολογικής κατάστασης των υπαλλήλων αυτών. Ότι εφόσον εξέλιπε τελικά ο αρχικός δικαιολογητικός λόγος χορήγησής της, δηλ. η ενίσχυση χαμηλόμισθων υπαλλήλων, και η καταβολή της μετατράπηκε σε γενικό κανόνα που προσαυξάνει τον καταβαλλόμενο μισθό, η κατ' εξαίρεση μη χορήγηση της μισθολογικής αυτής παροχής σε ορισμένες μόνο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της (υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν. 2470/1997 και του επακολουθήσαντος ν. 3205/2003) συνιστά αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση αυτών έναντι των υπαλλήλων των λοιπών κατηγοριών στους οποίους χορηγείται και οδηγεί σε ευθεία παραβίαση της κατ' αρθ. 4 § 1 του Συντάγματος αρχής της ισότητας, προς αποκατάσταση της οποίας η εν λόγω παροχή πρέπει να καταβληθεί και στους αναπληρωτές καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακόμα, ότι το καταβαλλόμενο στην συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, σύμφωνα με το αρθ. 8 ν. 2470/1997 και ήδη το αρθ. 8 ν. 3205/2003, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το είδος και τις συνθήκες της παρεχομένης από τους εκπαιδευτικούς εργασίας (διδασκαλία και προετοιμασία αυτής), ενώ η επίδικη παροχή των 176 Ευρώ αποτελεί γενική προσαύξηση μισθού όλων των υπαλλήλων, χαμηλόμισθων ή μη, και ότι κατά συνέπεια οι παροχές αυτές (ως άνω επίδομα και ειδική μηνιαία παροχή) είναι ανεπίδεκτες αλληλοκάλυψης και συμψηφισμού κατά την ειδική έννοια του αρθ. 14 ν. 3016/2002. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου