Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αρνητική η εισήγηση για τους συμβασιούχους του ΟΠΑΠ


Απορριπτική είναι η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, προς την Ολομέλεια του δικαστηρίου, για τη μονιμοποιήση των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Μικροένταση δημιουργήθηκε έξω από το μέγαρο όταν έγινε γνωστή η εισήγηση.
Πρόκειται για εργαζόμενους που προσελήφθησαν το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο Ι. Τέντες τόνισε πως «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αεροπαγίτης, Ανδρέας Δουλγεράκης ο οποίος συμφώνησε πως η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου απαγορεύεται από το Σύνταγμα (πηγή: www.enet.gr).